Lovaochsaraikenya!

Kategori: Äventyr

Fältstudievecka - Onsdagen

Två gosar. Världens finaste.

Fortafarande ofattbart att vi faktiskt stått på toppen där. Fasiken vad vi är bra.

Hela denna vecka blev lite av en stor safari då vi hela tiden åkte kors och tvärst över savannen för att ta oss till olika platser. Denna dag blev det extra mycket safari då vi på morgonen skulle ta oss en bra bit för att komma till en "kossfarm". Där mötte vi upp han som hade hållit i gårdagens föreläsning. Sedan tog han oss vidare till en av deras korridorer som var utplacerade på olika ställen i Ol Pejeta. Nu tog vi tyvärr ingen bild av dessa, men det är som en "port" som möjliggör att djuren kan ta sig över till olika områden samtidigt som de som jobbar där kan hålla koll på vilka djur som passerar korridorerna genom små kameror som är utplacerade.

 

Resten av denna dag ägnades åt ännu mer safari för det var nämligen dags att räkna djur igen :)))) Meeeen, det gjorde mig absolut ingenting för det är få stunder som man är så  glad som när man sticker ut huvudet genom taket och glider runt på savannen. Vi fick se mängder av impalas, elefanter, babianer, vårtsvin, zebror, giraffer och noshörningar. Man tröttar verkligen aldrig på dessa djur. Sedan blev det middag framför brasa och sedan då det mörknat gav vi oss ut på en night game drive. Varje buss fick en egen "guide" som hela tiden bar och lös med en enorm lampa för att leta efter djur. Vi fick blandannat se noshörningar och lejon.  S Å   C O O L T. När vi kom tillbaka till campet kröp vi till kojs på en gång. Lova och jag delade på ett tvåmanna-tält. Väldigt litet, väldigt trångt, väldigt mysigt.

Fältstudievecka - Tisdagen

Dag två på denna vecka och det var som sagt mycket tidig uppstigning. Redan klockan 004.50 ringde alarmet för att klockan 05.00 skulle frukosten serveras och under denna dag ansvarade jag, Lova, Filip och Erika för frukosten. Vi delade upp och hjälptes åt med varje måltid, då man fick hjälpa till att diska, bära fram osv. Efter frukosten rullade vi vidare med vår packning till ett nytt camp. Under morgonen besökte vi  ett schimpanscenter där de levde en grupp schimpanser som förflyttats från sina hem där de i vissa fall blivit illa-omhändertagna, men som numera lever i "goda händer" och blir väl omhändertagna. Vi fick vara med när de blev matade med bananer och mango samt även hjälpa till att plocka undan stenar och andra förmål som de gärna kastade på oss som stod på andra sidan stängslet. Vi fick också ta del av de olika schimpansernas historia och veta anledningen till deras olika beteenden, varför de betedde sig som det gjorde. T.ex. en av schimpanserna tog sig fram ståendes på två fötter istället för alla fyra, vilket berodde på att den under stora delar av sitt  liv levt instängd i en bur där den endast kunnat stå rakt upp eller sitta ner. Självklart var det hemskt att höra hur illa vissa av dem blivit behandlade, men det var samtidigt också väldigt intressant att få ta del av.

 

Under denna dag besökte vi även ett ställe där 2 av 5 Nothern white rhino levde. Det finns alltså bara 5 stycken sådana noshörningar kvar i hela världen, och 2 av dessa lever  här i kenya. Vi fick gå innanför stängslet där de levde och också komma dem väldigt väldigt nära. Det kan inte varit mer än några meter mellan oss och det var verkligen så häftigt. De är sådana otroligt maffiga djur. Vi fick också chansen att klappa och mata en noshörning som var blind. Att komma så pass nära noshörningarna var verkligen en speciellt känsla, riktigt häftigt var det. Under eftermiddagen var vi på vår första och enda föreläsning under veckan :))) som handlade Ol Pejeta Conservancy och hur de jobbar och vad de gör för något.  Vägen dit som vanligtvis tog max 5 minuter tog denna gång mer än 1 och en halv timma då det spöregnat tidigare under dagen vilket gjorde vägarna till en enda stor lerbana. hahhahha, kan ha varit det roligaste på hela veckan.

 

Fältstudievecka - Måndagen

Tja på er! Nu var det ett tag sedan, men det beror på att den senaste veckan har Lova och jag tillsammans med resten av gymnasiet varit iväg på fältstudievecka. Har haft 5 kanonbra dagar men det känns verkligen super skönt att vara hemma igen. De tre senaste veckorna har varit riktigt intensiva så det är så skönt att bara få packa upp väskan nu och bara vara hemma ett tag. Men!! Vill ju såklart dela med oss av vad vi har gjort under dessa dagar och de har verkligen varit fyllda med en väldigt massa olika saker + att vi tagit galet mycket bilder, så jag tänkte dela upp det dag för dag.

 

Vi som läser Natur har alltså under denna vecka varit iväg till ett ställe som heter Ol Pejeta medan de som läser sam eller ekonomi och läser kurser East African Development alternativ Model UN har varit iväg på andra ställen. Hur som helst. Det var, precis som vid alla andra resor, tidig uppstigning på måndagsmorgonen. Vi åt en snabb frukost, packade våra minibussar som sedan kom att bli favoritbussen nummer 1.!!Berättar mer om det sen :)) Resan dit tog välidigt mycket längre tid än väntat då det var dundermycket kö ut från Nairobi. Vi hade ett par stopp på vägen då vi blandannat åt lunch och köpte glass. När vi väl var framme vid vårt första camp, som förövrigt var riktigt fint, tog vi det lugnt en stund och packade in våra grejer i tälten. Vi tjejer delade på ett stort tält medan killarna delade på ett som faktiskt hade sängar!! Så den natten sov jag som en gud. Under första dagen gjorde vi lite småaktiviteter så som ett par sammarbetsövningar, åkte BMX, vi fick testa på att skjuta med pilbåge samt även göra upp eld med hjälp av pinnar och noshörningsbajs. Middagen den kvällen var B Ä S T B Ä S T B Ä S T. HAMBURGAR :))) Hur gott som helst. Efter middagen gick vi i princip och lade oss på direkten då frukosten serverades 05.00 dagen därpå.

Mt. Kenya - Dag 4

Dag fyra var vi nu på då. Och alltså denna dag. Denna dag var nog det värsta samtidigt det häftigaste jag någonsin varit med om. Klockan 01.00 väcks vi av vår guide, Als motsatsen till ljuva falsettröst "Rise and shine Swedish School, time to rock''n'roll!" Trötta som tusan pallrade vi oss upp för att sätta på oss ungefär alla kläder vi äger. På underkroppen hade jag på mig jag seriös på mig fem lager och alla beståde av någon typ av fleece. Hej michelingubbe! Väl upp serverades en så kallad frukost. Tre kex och lite te fick vi innan vi skulle göra den jobbigaste vandringen i hela vårt liv. Fullt med energi, hosthost. Jaja. Klockan 2 började vi iallafall traska uppåt. Och uppåt skulle vi. Nämligen 800 meter rakt upp. Denna färd uppåt tog fyra timmar och usch fy och blä vad jobbigt det var. Jag har aldrig känt mig så energilös som jag gjorde då. På tom mage, trött som jag vet inte vad och spyfärdig traskade jag uppåt. Varenda steg var som att springa att maraton.

 

Även fast det var urjobbigt så var det utan tvekan så värt det. Känslan när vi kom upp till toppen är obeskrivlig. Jag kände mig så stolt när vi stod där på 4980 meter över havet. Så stolt att jag klarat av detta fantastiska helvete. Kände mig så himlahimlahimla stark - såklart fysiskt men främst psykiskt. Jag hade faktiskt klara av motstå tanken att jag ville vända, stanna och vila efter varje meter. Vi klarade av att bestiga Afrikas näst högsta berg. VI besteg Mount-freaking-Kenya!

 

Och utsikten där uppe. Woow säger jag bara. Anledningen varför vi började vandra så pass tidigt var för att komma upp till soluppgången. Och vilken soluppgång. Helt underbart vackert!Efter att ha njutit av det fina och dokumenterat ögonblicket på bild började vandringen neråt och jag hade tänkt mig att detta skulle vara ganska behagligt, men icke sa nicke. Det var brant och rullgrus. Trillade på rumpan ett flertal gånger och knäna fick ta en hel del stryk. Men tillslut var vi nere. Där packade vi ihop allt, åt en snabb frukost och fortsatte vår vandring ner mot nästa camp där vi skulle spendera natten. Att gå dessa 12 kilometer var kanske inte det man var mest sugen på att göra efter natten men det var bara att bita ihop och traska på. Väl framme somande vi i en ormhög i ett av tälten för att sedan äta snabb middag och krypa till kojs igen. Tror aldrig jag sovit så bra som jag gjorde efter denna dag.

DIANI - SPORTLOV

D I A N I - S P O R T L O V - 2 0 1 5

Shit, nu bara mörsade jag på med 1000 bilder på en gång. Vet egentligen inte vad jag ska skriva, sportlov var det ja, Diani, hav, bad, soool, bästavänner, partaj, mat, passionsfruktjuice, snickers. BÄSTBÄSTBÄST. Nejmen, det här sportlovet och den här resan kunde inte blivit bättre. Inte på något sätt. I stort sett alla från internatet flög till DIani dagen efter vi kommit hem från Mt. Kenya. Lova och jag bodde tillsammans med 15-augustigängen + Filip och Elsa  - Emelie. Vi bodde på samma hotell som sist, dvs Neptune. Roliga var att det hotellet är uppdelat i tre delar. Vi hade bokat rum på första delen men checkade in på tredje delen och bodde på mittendelen, alltså samma som förra gången. Hahha men det spelade ju precis absolut ingen roll. Dagarna spenderades på stranden, bara massa bad och strandpromenader. Både Aron och Derrick fyllde år under dessa dagar så två kvällar spenderades i killarnas villa som de hade hyrt för att fira!! Och aaaaah, hörrni. Vilka galet bra dagar vi haft.  Är bara så glad att vara här med världens bästa människor som får en att skratta precis hela tiden och att få uppleva allt vi gör tillsammans, Det här är det absolut bästa jag vet.

 

AVSLUTNINGSVIS, ÅTERIGEN, TACK DIANI FÖR VÄRLDENS BÄSTA SPORTLOV.

Mt. Kenya - Dag 3

Dag 3 var en acklimatiseringsdag. Vi gick upp några höjdmeter för att vänja oss vid den nya höga höjden och när vi väl kom upp för den relativt branta men inte speciellt långa backen möttes vi av dettta. En helt fantastiskt vacker sjö. Här stannade vi ett tag, vissa badade trots att vattnet var sviiinigt kallt, vi åt lunch, guiderna som  var med oss berättade lite allmänt om Mt. Kenya och sen tog vi det mest lungt. Sedan fick man bestämma om man antingen ville gå runt sjön eller om man ville gå direkt ner till campet. Det var många som bestämde sig för att gå ner direkt då det var flera som vid den här dagen drabbats av höjdsjuka. Jag och ett gäng till bestämde oss för att ta oss runt sjön för att sedan gå ner mot campet igen där resten av dagen spenderades. Likt alla andra nätter kröp vi ner i våra sovsäckar direkt efter middagen. För denna natt var det tidig uppstigning på riktigt. Klockan 02.00 skulle vår stora vanding mot toppen börja.

Måste bara skriva, HUR UNDERBART, GALET FANTASTISKT FIN ÄR INTE hon. Kolla bara. Att du inte gillar att vara med på bild Emelojs. FATTAR INTE!!!! DU ÄR JU SÅ FIN

Mt. Kenya - Dag 2

Och så var vi inne på dag två. Vaknade tidigt av vår guide Al som sprang runt mellan tälten samtidigt som han skrek: "Come on Swedish school, time to rock'n roll!!!!!". Vi packade ihop våra ryggsäckar och käkade en snabb frukost som bestod av bönor, korv och ett par skivor bröd. Denna dag gick vi både långt, drygt 1 mil och steg cirka 1200 meter i höjd. Under denna dag gjorde vi inte mycket mer än att gå gå och gå. Tror vi gick i ca 6 timmar och det var uppför i stort sett hela tiden. Trots att  dagen var riktigt tuff (dock långt bakom dag fyra på jobbighets-skalan)  så var det också en av de häftigaste då vi vandrade genom flera olika vegetationer.  När vi började gå på morgonen sken solen och vi gick igenom skog som sedan kom att övergå till jaa jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, bilderna beskriver bättre. Koolllaaa där nere!! Kändes lite som att vi befann oss på en ny planet. COOLT. Efter ca halva vandringen började man faktiskt se topparna av Mt. Kenya och det gav en verkligen världens push. Att man faktiskt kunde börja se målet. När vi äntligen var framme till vårt andra camp där de två kommande nätterna skulle spenderas, befann vi oss i en typ av dal precis intill topparna, som tidigare känts som en eveighet bort. Jäklans vad vi gick den dagen. Resten av dag två spenderades med att packa ur fylla tälten igen, käka middag, som besod av pasta- och potatisgryta. Så fort solen gick ner, vilket den gjorde väldigt snabbt efter att vi kommit fram till campet, blev det svinigt kallt. och vi gick och lade oss precis efter middagen. Dagen började med linne och shorts och slutade med underställ, fleece, dubbla jackor, mössa och vantar.

Mt Kenya - Dag 1

Okej hörrni, nu ska ni få följa med på vårt Mt. Kenya-äventyr. Vi tänkte att vi delar upp resan dag för dag så ni får så detaljerat som möjligt följa vår absolut värsta, men samtidigt också den absolut mest fantastikska resa vi gjort sen vi kom hit.  Låt oss börja med dag ett!!!

Som vanligt var det tidig uppstigning torsdagmorgon. Vi åt frukost och sedan fyllde vi våra 4 bussar. Under natten till onsdagen var det flera styckna på internatet som hade drabbats av magsjuka, så under onsdagen var folk livrädda för att själva drabbas. Men som tur var kunde i princip alla de som inte mått bra under onsdagen ändå följa med, dock fick de åka i en egen buss dit då folk fortfarande fasade över att bli smittade... Resan dit tog runt 4 timmar med ett snabbt stopp på vägen för att sträcka på benen, gå på toa osv. När vi kom fram till gaten in till Mt. Kenya national park så packades bussarna av med allas enorma ryggsäckar och vi fick ställa upp oss på ett långt led för att para ihop oss med varsin bärare. Bäraren som skulle ta våra väskor upp för hela vandringen. Efter att vi sedan ätit en snabb lunch började vår vandring upp för afrikas näst högsta berg. Målet var att nå den tredje högsta toppen som låg ca 4985 m.ö.h. Under dag ett gick vi ca 1 mil och 600 höjdmeter till vårt första camp. När vi kom fram till campen åt vi middag och slocknade sedan i våra sovsäckar så fort det mörknat.

 

MASSA KUL

Idag var det tidig uppstigning för att fylla bussarna som skulle ta oss till Lake Naivasha. Som jag tror jag nämnde i ett tidigare inlägg så skulle vi som läser Wildlife-kursen ta vattenprover, kändes väll sådär att gå upp 06.00 för att leta plankton och fiska insekter., men, det blev faktiskt en riktigt bra dag ändå. Vi fick ju åka båt bland flodhästar samt äta CRÄÄÄZY god hamburgare. Dessutom var det strålande sol heeeeela dagen och man kan ju inte annat än bara njuta av hur fint det är där, för kolla vad fint det är.

 

( HALLÅ!!!!!! HUR FIN ÄR INTE HON!!!!!!)

Där uppe vandrade vi förra helgen, rock.

 

Mt. Longonot

Igår morse ringde alarmet redan vid 05.45 för att vi skulle hinna gratta Violan som fyllde 18 (!!!!) innan det var dags att fylla bussarna som skulle ta oss till Mt. Longonot. Som jag tror att både Lova och jag redan skrivit i tidigare inlägg var denna friluftsdag en obligatorisk övning inför bestigningen av Mt. Kenya på sportlovet. Mt. Longonot, är som nämt tidigare, en vulkan och det tog oss en dryg timma att ta oss upp till kratern. Väl där uppe käkade en del lunch och sedan var det dags att ta oss runt. Tror det tog runt 4 timmar för oss att ta oss runt  och shit och bannanas vad sjukt tufft det var. Dessutom fanns det inte ett enda moln på himlen och säkert 30 grader varmt. Svettigt var det, jobbigt var det, men också GALET fint och häftigt! Däremot var det kanske inte det smartaste valet av mig att följa med på detta då jag har haft riktigt ont i halsen sedan förra tisdagen. Och imorse då jag vaknade hade det blivit ännu värre och jag kände mig svimmfärdig. Så imorse sjukanmälde jag mig från skolan och när jag senare pratade med Siv, vår sjuksköterska här på skolan, så berättade hon att jag hade fått halsfluss och hög feber. Hon skickade iväg mig till Nairobi Hospital för att få träffa en doktor som kunde kolla min hals samt ge mig medicin. SÅ idag har jag sovit stora delar av dagen, men sedan fram mot kvällen har jag mått  betydligt bättre. Älskade Lovisen och Sofia överraksade mig med en MEGA CHOKLADBOLL efter att de hade slutat. TYCKER JU SÅ MYCKET OM ER TVÅ.

Diani - med familjen

Efter Masai Mara flög vi direkt till Diani. Härligt, mycket härligt var det. Och vad hände där då? Jo, vi hängde mycket på stranden, i poolen med härliga backslicks och spelade en himlans mycket kort & fia.

En av de fem dagarma vi var där så åkte vi ut på en snorklingstur. Väldigt, väldigt mysigt och roligt var det!

 

"Kan du rekomender något att göra här i närheten"? frågade mamma en man som jobbade i receptionen på hotellet. "Min favorit är en ""snake-master", jag har min lediga dag imorgon så jag kan följa med er dit " svarade han. Sagt och gjort, En av dagarna åkte vi alltså till en "snake-master" och jag kan ju inte riktigt stortrivdes där... Först och främst, reptiler är väll kanske inte mina favortier men det kändes dessutom att stora ormar, så som svarta mambor, och krokodiler skulle vara instängda i små burar... Men aja, jag hade det roligt med barnen från byarna i närheten som kom springade när de hörde att turister kom. Juste, på sista bilden här ovanför ser ni sj'älvaste snake-mastern, han i mitten. Han kan nog vara en av de härligaste människorna som jag träffat. Bokstavligt talat var han helt "crazy"-glad, och levde verkligen som varje dag kunde vara hans sista (kan dock bero på att han varit nära på att dö ett flertal gånger på grund av ormbett...)

 

 

Samma dag som ovan åkte vi även till en av byarnas medecinman. Också en himla mysig snubbe. Han kunde inte ord engelska så vi hade en tolk som översatte allt.

 

Ja, det var väll lite av det som vi gjorde när vi var i Diani, och som Sara nämnde i ett tidigare inlägg så ska vi dit igen om endast tre veckor!!!! AHH, det kommer bli så CRAZYBANANARS KUL!!!!

 

 

 

 

 

Masai Mara med familjen

'

Efter flygturen från Sverige så spenderade vi en natt på internatet innan vi tidigt nästa morgon åkte iväg mot Masai Mara. Efter hela tre punkteringar så var framme i nationalparken och chilliponfrilli vilka underbart bra 3 dagar vi hade där. VI boode på ett camp med en utsikt som sänt från ovan, förstå vilken maffig känsla att sitta och äta frukost och se ut över hela savannen. Såg en massvis av häftiga djur, bland annat 5 av de 11 noshörningarna som fanns i Masai Mara och jag överdriver ej när jag säger att vi såg 200 stycken elefanter. Jag har verkligen haft det väldigt väldigt bra! Fem av fem toasters, helt enkelt!

 

 

 

 

 

Ã…snesafari

Denna helg har vi vandrat "med" åsnor (eller kanske rättare sagt väntat på dem), gått och bott mitt ute "in the middle of nowhere",  åkt buss i 18 timmar (tur & retur) som egentligen var beräcknad till 9, gått åtskilliga timmar, sovit som en gud i tält (tack vare att jag fick låna Emelies gudomligt sköna sovsäck), fått en schysst sportbh-bränna, gått i underfär världens vackraste natur, umgåtts med uberhärliga människor, trampat i ko/buffel/åsne bajs ett antal gånger, fått en ny bästavän - nämligen min vandringsstav (den har till och med fått följa med hem..), bränt mig på brännäslor, sovit med hyenor och leoparder endast cirkus 50 meter ifrån tältet, hoppat på stenar och balanserat på stockar för att passera bäckar och haft det helthelthelt fantastikt bra! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ngong Hills

 

Såg här såg det alltså ut igår då vi besteg Ngong Hills kullar. Och vet ni vad, vi ljög för er då jag sa att vi skulle över 7 stycken kullar, det var bara fem.... Men det var inte så bara för bra jobbigt var det kan jag säga men oj så fint det var! Men jag hade faktiskt föreställt mig att det skulle vara mycket jobbigare än det faktiskt var, och nu säger jag inte att det ej var jobbigt för det var det absolut. Det kan träningsvärken i min rumpa bevisa... Till och med vädret var på vår sida igår. Solen sken verkligen hela dag och idag har jag en trevlig linne- och ryggsäckbränna: Mycket smickrande måste jag säga.

 

Denna var en obligatorisk vandring som förbredelse inför den stora vandringen. Nämligen då vi ska bestiga Mt Kenya och alltså woow vad taggade jag är!! Det här med att vandra, lunka på, småprata och njuta av den helt "breathtaking" utsikten är helt klart min grej. Dock får vi se om jag säger samma sak efter sisådär 5 dygns vandrande på Mount Kenya...