Lovaochsaraikenya!

Lake Magadi

Var det värt det? Det var den stora frågan som diskuterades idag. Var det värt att stiga upp vid 6, åka 4 timmar enkel väg för att ta lite vattenprover och leta efter icke-existerande fiskar i en sodasjö för aatt sedan åka 4 timmar svettig bussresa tillbaka igen? Jag tror faktiskt att de flesta av oss enades om att "ja, det var tro det eller ej faktiskt värt det". Men varför då då kan man undra, Jo, för miljön var så väldans häftig, har aldrig varit med om något likanande. Kändes som om man gick runt i ett månlandskap, och ett väldigt varmt sådant, 37 grader var det nämligen i luften plus strålande sol. Svettig värre var det. Sodasjön, Lake Magadi, var snarare en stor stor pöl och ej en sjö. 1 decimeter djup och med en vattentempratur på 46 grader. Vid sjön fanns världens näst största sodafabrik samt kanske världens torraste golfbana. På Magadi Sport Club:s golfbana har finns det nämligen ej gräs utan grus, Kanske något för dig Pappa som ändå tillbringar all tid i bunkern, blinkblink.

FINFREDAG

Hej på er! Idag var min första dag i skolan sedan i måndags!! Redan under måndagskvällen började jag frysa samtidigt som jag var varm som sjutton och det blev bara värre under natten. I tisdags mådde jag verkligen inte bra. När jag tog tempen hade jag närmare 40° feber och ont i hela kroppen. Marie, en av våra boardingvärdar tyckte jag skulle åka in till sjukhuset, det kändes först lite onödigt men sen tänkte jag att det kanske var lika bra. Så Lova, snäll som hon är, följde med mig till Prestige, där jag fick träffa en doktor. De tog blodprov för att testa om jag hade malaria. Jag panikade i 30 minuter, Skrattgrät. Lova skrattade och försökte intala mig att jag inte var ett virus och att jag inte hade malaria. Vilket jag, som tur var, inte hade. Utan istället var det någon bakterieinfektion. Så de gav mig antibiotika + någon annan medicin. Såååå nu är jag nästintill helt frisk, vilket är så så såå himla skönt och jag var nästan ladddad på att gå på våra två lektioner vi hade idag. Efter lunchen följde jag och Lova med Violan till Downtown för att Viola hade fått ett pakt som skulle hämtas. Vi får ju egentligen inte vara i Downtown, men denna gång fick bli ett undantag och boardingen sa att det var okej. Och det var verkligen såå härligt att själva åka och gå runt där. Att liksom göra någonting som inte är Junction eller Toi, på egen hand, var, jag överdriver inte, underbart. Kändes annorlunda på något sett att vara mitt i en storstad, med rödljus, massa människor som springer kors och tvärst och hela köret. Hur som helst, taxin släppte av oss utanför "postkontoret" och det tog ett tag innan vi hittade dit vi faktiskt skulle. Hahha hela det där stället var bara jätte skumt, såg lite ut som ett fängelse typ, men ändå mysigt på något sätt..... Och all personal som jobbade där var verkligen hur söta som helst. Viola fick iaf sitt paket och medan vi väntade på taxin hittade vi ett fruktstånd där vi köpte fruktsallad och juice för 200 shilling. Värsta bäst. En perfekt fredag helt enkelt.

När vi kom hem igen njöt vi av den sista solen och lade oss vid poolen. Ikväll ska vi uuuuut, dock ta det väldigt lugnt då jag inte vill något annat än att hålla mig frisk nu + att vi ska upp tidigt imorgonbitti då vi ska åka till Lake Magadi med Wildlife-kursen. Ha en sån där jättebra fredag!!!

Ingen vanlig dag

De kalashärliga bilderna ovan är det ju sååklart goooosKatia som tagit och som jag snott <333

Igår var det minsann ingen vanlig dag, för igår var det vår bääääästa Fillemangs 18-års dag!!! Lova och Katia gick till Junction efter skolan och inhandlade ingredienser till tacoooos.. Så när de var tillbaka satta jag, Katia och Lova igång och lagade maaaat. Sen var vi ett litet gäng som överraskade Filip när fotbollstjejerna kommit hem från deras match. Vi satte på honom en ögonbindel och sedan dundrade vi hans favoritlåt nummmmmer 1, JAMBO BWANA....... :))))) när han kom ut på zebrabalkongen där vi hade dukat upp, och tog av honom ögonbindeln. Det var verkligen sååååååå gott och jag tror, trots att vi vet att Filip kanske helst inte hade blivit uppvaktad på detta sätt då han är för snäll, omtänksam osv, sååå gillade han det också.... :)))

Mt. Kenya - Dag 5

Femte och sista dagen av vårt Mt. Kenya-äventyr, och denna dag fanns det bara ett enda mål, att ta oss ner till bussarna. En 10 km lång sträcka, en sträcka som gick bra mycket fortare än första dagen. För varje steg man tog, var man ett steg närmare bussarna, ett steg närmare hem, ett steg närmare en dusch (!!!) och ett steg närmare Diani. Jag gick tillsammans med Violan hela sträckan och vi bara log hela tiden, allt var bara så bra. Man gick där och kände bara, nämen shit, vi gjorde det ju faktiskt, vi besteg Afrikas näst högsta berg. Fett bra, fett bra vi är. Och det var ju trots allt det absolut häftigaste jag någonsin har gjort, men just då kände jag mest bara - Hejdå Mt. Kenya, jag kommer inte sakna dig.

 

För att avsluta hela det här fantastiska äventyret vill jag bara skriva att jag är så stolt över mig själv och över hela vår SSN-flock. Vi tog oss upp för Afrikas näst högsta berg. Trots att folk blev höjdsjuka, trots att folk hade en vansinnig huvudvärk och trots att folk spydde längst vägen upp mot toppen så gav folk inte upp. Vilka jäkla kämpar. Sen vill jag också skriva vilken otrolig respekt jag har för alla våra bärare som hjälpte oss att bära våra enorma ryggsäckar + deras egenpackning upp för hela vandringen. Dessa bärare hade en lön på 1000 shilling/dag, vilket motsvarar ca 80 svenska kronor/dag. Det är helt absurt.

Sist!!! FRAMFÖR ALLT, är jag så ofantligt glad och tacksam för att jag har fått dela det här äventyret tillsammans med världens bästa vänner. Älskar er mot oändligheten och vidarevidarevidare.

Vi fixade ju det här, tillsammans.

      Avslutar hela denna resa på bästa sätt, med en av Wilman och hennes Goprobilder. F Ö R   A T T   D E  Ä R  V Ä R L D S  B Ä S T

Fältstudieveckan - Torsdagen

Torsdagsmorgonen började tidigt, redan innan solen gått upp, då det var en morgon game drive för de som ville. Fast än vi ej såg mijontals av coola djur, okej nu ska jag inte underdriva - vi såg ju faktiskt ett flertal noshörningar och två elefanter som var så nära att de nästan stog på bilen. Men, tillbaka till det jag skulle säga. Trots att game drive inte var spektakulär, i avseeende på djurlivet, så var det ändå helt otroligt. Instämmer totalt med det Sara skrev i ett tidigare inlägg - "det är få stunder som man är så  glad som när man sticker ut huvudet genom taket och glider runt på savannen". Att få sitta i en liten safaribuss, se solen gå upp över berget som vi en vecka tidigare bestigit, zebror och impalor springer runt och bara ler för att stunden är så underbart vacker. Det är grejer det.

Efter game drive var det dags för frukost på campen innan vi hoppade in i våra safarinbilar igen. Denna gång var målet ekvatorn, för ekvatorn gick faktiskt rakt igenom Ol Pejeta. En riktigt häftig känsla var det att balasera på ekvatorn samt att veta att nu står jag faktiskt med min högra fot på den norra halvklotet och min vänsta på den södra.

På eftermiddagen gick vi till en skola för att hjälpa till och umgås med barnen. Och detta skulle jag säga var resans höjdpunkt! Vi byggde och målade ett par pallar från grunden samt hjälpte till att cementera. Detta var svårare än vad jag hade föreställt mig då pallarna var riktigt komplicerade. Skratta nu inte, men på en hel eftermiddag och en morgon han vi, 22 personer, bygga 2 pallar. Men som sagt de var komplicerade... På skolan höll även några av oss en lektion för en klass. och vi fick även leka med barnen, spela fotboll, sjunga och dansa. Roligaste var när vi skulle upp och sjunga. Små grodorna blev det och shitobanans vilken fart det blev till barnen när vi kom till "ko-ack-ack-ack"-delen. Denna dagen var riktigt rolig och mysig. Kunde verkligen aldrig sluta le.

 

 

 

 

Måndag

Måndag och första dagen i skolan efter ett mer eller mindre 3 veckors långt lov. Måste ändå säga att den flöt på ganska bra. I och med att vi inte läser någon matte längre (nääähäääää :)) ) så hade vi lång sovmorgon imorse och också ett hål efter lunchen. Snart börjar period tre och både mitt och Lovas schema är guld då Mmmmm.. Efter skolan slutat var det akrobatik. Dock var vi alla, eller alla vi tre som var där, helt sjukt trötta så det vart inte så mycket av det. Sedan var det middag följt av måndagsmöte och därefter rensades lost and found-lådorna. Hur mycket grejer som helst som slängdes ut på gräset och det slutade med att folk gick runt och tog grejer som de gillade :))) Nu är det läxis och jag tänkte bara ta det lugnt och läsa boken vi börjat läsa i svenskan. Sen är det kvällsfika. Alltså kvällsfika, finns inget bättre. Något jag definitivt inte kommer släppa då jag kommer hem till Sverige igen. Shit pommes, bara tre månader kvar.....

Avslutar detta med en bild från Mt. Kenya. Filips kamera, kan det varit Violan, Wilma, Katia eller kanske Emelojs som fotat? Vet ej, bra gosig är den iaf.

 

Fältstudievecka - Onsdagen

Två gosar. Världens finaste.

Fortafarande ofattbart att vi faktiskt stått på toppen där. Fasiken vad vi är bra.

Hela denna vecka blev lite av en stor safari då vi hela tiden åkte kors och tvärst över savannen för att ta oss till olika platser. Denna dag blev det extra mycket safari då vi på morgonen skulle ta oss en bra bit för att komma till en "kossfarm". Där mötte vi upp han som hade hållit i gårdagens föreläsning. Sedan tog han oss vidare till en av deras korridorer som var utplacerade på olika ställen i Ol Pejeta. Nu tog vi tyvärr ingen bild av dessa, men det är som en "port" som möjliggör att djuren kan ta sig över till olika områden samtidigt som de som jobbar där kan hålla koll på vilka djur som passerar korridorerna genom små kameror som är utplacerade.

 

Resten av denna dag ägnades åt ännu mer safari för det var nämligen dags att räkna djur igen :)))) Meeeen, det gjorde mig absolut ingenting för det är få stunder som man är så  glad som när man sticker ut huvudet genom taket och glider runt på savannen. Vi fick se mängder av impalas, elefanter, babianer, vårtsvin, zebror, giraffer och noshörningar. Man tröttar verkligen aldrig på dessa djur. Sedan blev det middag framför brasa och sedan då det mörknat gav vi oss ut på en night game drive. Varje buss fick en egen "guide" som hela tiden bar och lös med en enorm lampa för att leta efter djur. Vi fick blandannat se noshörningar och lejon.  S Å   C O O L T. När vi kom tillbaka till campet kröp vi till kojs på en gång. Lova och jag delade på ett tvåmanna-tält. Väldigt litet, väldigt trångt, väldigt mysigt.

Fältstudievecka - Tisdagen

Dag två på denna vecka och det var som sagt mycket tidig uppstigning. Redan klockan 004.50 ringde alarmet för att klockan 05.00 skulle frukosten serveras och under denna dag ansvarade jag, Lova, Filip och Erika för frukosten. Vi delade upp och hjälptes åt med varje måltid, då man fick hjälpa till att diska, bära fram osv. Efter frukosten rullade vi vidare med vår packning till ett nytt camp. Under morgonen besökte vi  ett schimpanscenter där de levde en grupp schimpanser som förflyttats från sina hem där de i vissa fall blivit illa-omhändertagna, men som numera lever i "goda händer" och blir väl omhändertagna. Vi fick vara med när de blev matade med bananer och mango samt även hjälpa till att plocka undan stenar och andra förmål som de gärna kastade på oss som stod på andra sidan stängslet. Vi fick också ta del av de olika schimpansernas historia och veta anledningen till deras olika beteenden, varför de betedde sig som det gjorde. T.ex. en av schimpanserna tog sig fram ståendes på två fötter istället för alla fyra, vilket berodde på att den under stora delar av sitt  liv levt instängd i en bur där den endast kunnat stå rakt upp eller sitta ner. Självklart var det hemskt att höra hur illa vissa av dem blivit behandlade, men det var samtidigt också väldigt intressant att få ta del av.

 

Under denna dag besökte vi även ett ställe där 2 av 5 Nothern white rhino levde. Det finns alltså bara 5 stycken sådana noshörningar kvar i hela världen, och 2 av dessa lever  här i kenya. Vi fick gå innanför stängslet där de levde och också komma dem väldigt väldigt nära. Det kan inte varit mer än några meter mellan oss och det var verkligen så häftigt. De är sådana otroligt maffiga djur. Vi fick också chansen att klappa och mata en noshörning som var blind. Att komma så pass nära noshörningarna var verkligen en speciellt känsla, riktigt häftigt var det. Under eftermiddagen var vi på vår första och enda föreläsning under veckan :))) som handlade Ol Pejeta Conservancy och hur de jobbar och vad de gör för något.  Vägen dit som vanligtvis tog max 5 minuter tog denna gång mer än 1 och en halv timma då det spöregnat tidigare under dagen vilket gjorde vägarna till en enda stor lerbana. hahhahha, kan ha varit det roligaste på hela veckan.

 

Fältstudievecka - Måndagen

Tja på er! Nu var det ett tag sedan, men det beror på att den senaste veckan har Lova och jag tillsammans med resten av gymnasiet varit iväg på fältstudievecka. Har haft 5 kanonbra dagar men det känns verkligen super skönt att vara hemma igen. De tre senaste veckorna har varit riktigt intensiva så det är så skönt att bara få packa upp väskan nu och bara vara hemma ett tag. Men!! Vill ju såklart dela med oss av vad vi har gjort under dessa dagar och de har verkligen varit fyllda med en väldigt massa olika saker + att vi tagit galet mycket bilder, så jag tänkte dela upp det dag för dag.

 

Vi som läser Natur har alltså under denna vecka varit iväg till ett ställe som heter Ol Pejeta medan de som läser sam eller ekonomi och läser kurser East African Development alternativ Model UN har varit iväg på andra ställen. Hur som helst. Det var, precis som vid alla andra resor, tidig uppstigning på måndagsmorgonen. Vi åt en snabb frukost, packade våra minibussar som sedan kom att bli favoritbussen nummer 1.!!Berättar mer om det sen :)) Resan dit tog välidigt mycket längre tid än väntat då det var dundermycket kö ut från Nairobi. Vi hade ett par stopp på vägen då vi blandannat åt lunch och köpte glass. När vi väl var framme vid vårt första camp, som förövrigt var riktigt fint, tog vi det lugnt en stund och packade in våra grejer i tälten. Vi tjejer delade på ett stort tält medan killarna delade på ett som faktiskt hade sängar!! Så den natten sov jag som en gud. Under första dagen gjorde vi lite småaktiviteter så som ett par sammarbetsövningar, åkte BMX, vi fick testa på att skjuta med pilbåge samt även göra upp eld med hjälp av pinnar och noshörningsbajs. Middagen den kvällen var B Ä S T B Ä S T B Ä S T. HAMBURGAR :))) Hur gott som helst. Efter middagen gick vi i princip och lade oss på direkten då frukosten serverades 05.00 dagen därpå.

Mt. Kenya - Dag 4

Dag fyra var vi nu på då. Och alltså denna dag. Denna dag var nog det värsta samtidigt det häftigaste jag någonsin varit med om. Klockan 01.00 väcks vi av vår guide, Als motsatsen till ljuva falsettröst "Rise and shine Swedish School, time to rock''n'roll!" Trötta som tusan pallrade vi oss upp för att sätta på oss ungefär alla kläder vi äger. På underkroppen hade jag på mig jag seriös på mig fem lager och alla beståde av någon typ av fleece. Hej michelingubbe! Väl upp serverades en så kallad frukost. Tre kex och lite te fick vi innan vi skulle göra den jobbigaste vandringen i hela vårt liv. Fullt med energi, hosthost. Jaja. Klockan 2 började vi iallafall traska uppåt. Och uppåt skulle vi. Nämligen 800 meter rakt upp. Denna färd uppåt tog fyra timmar och usch fy och blä vad jobbigt det var. Jag har aldrig känt mig så energilös som jag gjorde då. På tom mage, trött som jag vet inte vad och spyfärdig traskade jag uppåt. Varenda steg var som att springa att maraton.

 

Även fast det var urjobbigt så var det utan tvekan så värt det. Känslan när vi kom upp till toppen är obeskrivlig. Jag kände mig så stolt när vi stod där på 4980 meter över havet. Så stolt att jag klarat av detta fantastiska helvete. Kände mig så himlahimlahimla stark - såklart fysiskt men främst psykiskt. Jag hade faktiskt klara av motstå tanken att jag ville vända, stanna och vila efter varje meter. Vi klarade av att bestiga Afrikas näst högsta berg. VI besteg Mount-freaking-Kenya!

 

Och utsikten där uppe. Woow säger jag bara. Anledningen varför vi började vandra så pass tidigt var för att komma upp till soluppgången. Och vilken soluppgång. Helt underbart vackert!Efter att ha njutit av det fina och dokumenterat ögonblicket på bild började vandringen neråt och jag hade tänkt mig att detta skulle vara ganska behagligt, men icke sa nicke. Det var brant och rullgrus. Trillade på rumpan ett flertal gånger och knäna fick ta en hel del stryk. Men tillslut var vi nere. Där packade vi ihop allt, åt en snabb frukost och fortsatte vår vandring ner mot nästa camp där vi skulle spendera natten. Att gå dessa 12 kilometer var kanske inte det man var mest sugen på att göra efter natten men det var bara att bita ihop och traska på. Väl framme somande vi i en ormhög i ett av tälten för att sedan äta snabb middag och krypa till kojs igen. Tror aldrig jag sovit så bra som jag gjorde efter denna dag.

DIANI - SPORTLOV

D I A N I - S P O R T L O V - 2 0 1 5

Shit, nu bara mörsade jag på med 1000 bilder på en gång. Vet egentligen inte vad jag ska skriva, sportlov var det ja, Diani, hav, bad, soool, bästavänner, partaj, mat, passionsfruktjuice, snickers. BÄSTBÄSTBÄST. Nejmen, det här sportlovet och den här resan kunde inte blivit bättre. Inte på något sätt. I stort sett alla från internatet flög till DIani dagen efter vi kommit hem från Mt. Kenya. Lova och jag bodde tillsammans med 15-augustigängen + Filip och Elsa  - Emelie. Vi bodde på samma hotell som sist, dvs Neptune. Roliga var att det hotellet är uppdelat i tre delar. Vi hade bokat rum på första delen men checkade in på tredje delen och bodde på mittendelen, alltså samma som förra gången. Hahha men det spelade ju precis absolut ingen roll. Dagarna spenderades på stranden, bara massa bad och strandpromenader. Både Aron och Derrick fyllde år under dessa dagar så två kvällar spenderades i killarnas villa som de hade hyrt för att fira!! Och aaaaah, hörrni. Vilka galet bra dagar vi haft.  Är bara så glad att vara här med världens bästa människor som får en att skratta precis hela tiden och att få uppleva allt vi gör tillsammans, Det här är det absolut bästa jag vet.

 

AVSLUTNINGSVIS, ÅTERIGEN, TACK DIANI FÖR VÄRLDENS BÄSTA SPORTLOV.

Mt. Kenya - Dag 3

Dag 3 var en acklimatiseringsdag. Vi gick upp några höjdmeter för att vänja oss vid den nya höga höjden och när vi väl kom upp för den relativt branta men inte speciellt långa backen möttes vi av dettta. En helt fantastiskt vacker sjö. Här stannade vi ett tag, vissa badade trots att vattnet var sviiinigt kallt, vi åt lunch, guiderna som  var med oss berättade lite allmänt om Mt. Kenya och sen tog vi det mest lungt. Sedan fick man bestämma om man antingen ville gå runt sjön eller om man ville gå direkt ner till campet. Det var många som bestämde sig för att gå ner direkt då det var flera som vid den här dagen drabbats av höjdsjuka. Jag och ett gäng till bestämde oss för att ta oss runt sjön för att sedan gå ner mot campet igen där resten av dagen spenderades. Likt alla andra nätter kröp vi ner i våra sovsäckar direkt efter middagen. För denna natt var det tidig uppstigning på riktigt. Klockan 02.00 skulle vår stora vanding mot toppen börja.

Måste bara skriva, HUR UNDERBART, GALET FANTASTISKT FIN ÄR INTE hon. Kolla bara. Att du inte gillar att vara med på bild Emelojs. FATTAR INTE!!!! DU ÄR JU SÅ FIN

Mt. Kenya - Dag 2

Och så var vi inne på dag två. Vaknade tidigt av vår guide Al som sprang runt mellan tälten samtidigt som han skrek: "Come on Swedish school, time to rock'n roll!!!!!". Vi packade ihop våra ryggsäckar och käkade en snabb frukost som bestod av bönor, korv och ett par skivor bröd. Denna dag gick vi både långt, drygt 1 mil och steg cirka 1200 meter i höjd. Under denna dag gjorde vi inte mycket mer än att gå gå och gå. Tror vi gick i ca 6 timmar och det var uppför i stort sett hela tiden. Trots att  dagen var riktigt tuff (dock långt bakom dag fyra på jobbighets-skalan)  så var det också en av de häftigaste då vi vandrade genom flera olika vegetationer.  När vi började gå på morgonen sken solen och vi gick igenom skog som sedan kom att övergå till jaa jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, bilderna beskriver bättre. Koolllaaa där nere!! Kändes lite som att vi befann oss på en ny planet. COOLT. Efter ca halva vandringen började man faktiskt se topparna av Mt. Kenya och det gav en verkligen världens push. Att man faktiskt kunde börja se målet. När vi äntligen var framme till vårt andra camp där de två kommande nätterna skulle spenderas, befann vi oss i en typ av dal precis intill topparna, som tidigare känts som en eveighet bort. Jäklans vad vi gick den dagen. Resten av dag två spenderades med att packa ur fylla tälten igen, käka middag, som besod av pasta- och potatisgryta. Så fort solen gick ner, vilket den gjorde väldigt snabbt efter att vi kommit fram till campet, blev det svinigt kallt. och vi gick och lade oss precis efter middagen. Dagen började med linne och shorts och slutade med underställ, fleece, dubbla jackor, mössa och vantar.

Mt Kenya - Dag 1

Okej hörrni, nu ska ni få följa med på vårt Mt. Kenya-äventyr. Vi tänkte att vi delar upp resan dag för dag så ni får så detaljerat som möjligt följa vår absolut värsta, men samtidigt också den absolut mest fantastikska resa vi gjort sen vi kom hit.  Låt oss börja med dag ett!!!

Som vanligt var det tidig uppstigning torsdagmorgon. Vi åt frukost och sedan fyllde vi våra 4 bussar. Under natten till onsdagen var det flera styckna på internatet som hade drabbats av magsjuka, så under onsdagen var folk livrädda för att själva drabbas. Men som tur var kunde i princip alla de som inte mått bra under onsdagen ändå följa med, dock fick de åka i en egen buss dit då folk fortfarande fasade över att bli smittade... Resan dit tog runt 4 timmar med ett snabbt stopp på vägen för att sträcka på benen, gå på toa osv. När vi kom fram till gaten in till Mt. Kenya national park så packades bussarna av med allas enorma ryggsäckar och vi fick ställa upp oss på ett långt led för att para ihop oss med varsin bärare. Bäraren som skulle ta våra väskor upp för hela vandringen. Efter att vi sedan ätit en snabb lunch började vår vandring upp för afrikas näst högsta berg. Målet var att nå den tredje högsta toppen som låg ca 4985 m.ö.h. Under dag ett gick vi ca 1 mil och 600 höjdmeter till vårt första camp. När vi kom fram till campen åt vi middag och slocknade sedan i våra sovsäckar så fort det mörknat.